Svar till lektion 12

Uppgift 2

System för självkörande bilar är komplicerade. Det finns många problem:

Juridiska problem. Vem är ansvarig om det händer en olycka? Naturligast är förstås att det är föraren men då måste det alltid finnas en förare. Då blir nyttan med självkörande bilar mindre.

Snötäckt vägbana. Filmarkeringar (om de finns) syns inte och positionen på vägen blir svår att hålla. Jag vet av egen erfarenhet att det är mycket svårt att köra på en väg med mycket nysnö om det inte finns bilspår att följa.

Hur djärv ska bilen vara? Det talas om självkörande bilar som blir stående på uppfarten till motorvägen eftersom de inte "vågar" köra ut på motorvägen om det är mycket trafik.

AI-problem. Ett exempel: En olycka skedde när en stor ljus trailer korsade vägen framför bilen. AI-systemet tolkad trailern som himmel och trodde att det var fritt fram. Men den här olyckan är lite konstig eftersom radarn borde ha upptäckt trailern.

Mjukvaruproblem. Det är redan nu stora problem med mjukvaran i nya bilar utan AI. Det blir inte mindre problem med AI. Problemen kan vara av olika slag som rena buggar som gör att mjukvaran kraschar eller bristfälliga algoritmer som leder fel.

Men även om bilen inte är helt själkörande så borde säkerheten bli bättre med AI-system som hjälper och varnar föraren.

<< Bakåt Framåt >>